Hasznos információ

Tisztelt Vásárló!

 

Kérjük a olvassa el rövid tájékoztatónkat, amelyben hasznos információt talál  a burkolóanyagokkal kapcsolatosan:

Az exponenciálisan emelkedő termelési költségekkel, valamint a világpiacon ismeretes nyersanyag árak és szállítási díjak folytonos növekedésével összhangban az árak folyamatosan változnak! Ezért kérjük , a PONTOS ÁRAKRÓL  ÉRDEKLŐDJENEK!

 • A bemutatóteremben kiállított és a szállított termék között szín és méret eltérés lehet.
 • Az alaplapok és a dekorációs lapok között szín és méret eltérés lehet.
 • A lapok gyári mérete nominális.  A szállított lapok tényleges mérete eltérhet a nominális mérettől.
 • A burkolóanyagok gyártási technológiájából eredően alaki hibák lehetnek (850 és 1200 fok közötti hőmérsékleten égetik). Ezeknek a hibáknak a megengedett mértékét a gyártási norma szabályozza.
 • Ha két, vagy több különböző színű lappal kíván burkolni, a  lapoknak azonos méretűek kell, hogy legyenek.
 • A burkolóanyagokat érdemes rátartással vásárolni, mert pótrendelés esetében nem garantálható az eredetivel  azonos méret és színárnyalat. A rátartás mértéke általában 10%. Ha mégis pótlásra van szükség feltétlenül tudassa az eladóval a korábban vásárolt anyagok paramétereit.
 • A fugázó anyagok többsége nem vízálló. A burkoló anyag jellegétől függetlenül a fal vagy a födém elázhat, ha nincs megfelelően szigetelve.
 • A fényes padló lapok általában kényesebbek, mint a matt járó lapok. Ha mindenképpen fényes felületű lapok mellet dönt, ügyeljen arra, hogy amennyiben a helységbe közvetlenül kintről lehet belépni, tehát koptató szennyezőanyagot a cipővel nagyobb mértékben behordanak, fennáll annak a veszélye, hogy a padló nagyon korán mattá válik vagy karcolódik.
 • Hasonlóan óvatosan kell eljárni néhány ilyen jellegű helyen a csiszolt, anyagában színezett porcelán lapok esetében is: a fényes felület kétség kívül nagyon szép és szuggesztív, azonban a nem csiszolt felületekhez viszonyítva hamarabb mattá válik, és jobban meglátszik rajta a karcolás és kopás. Bármilyen anyagot választunk is, az ilyen helyiségek elé mindig tanácsos lábtörlőt elhelyezni.
 • A sötét járólapoknak gyengébb a kopás állósága, mint a világos színű lapoké, ezért javasoljuk, hogy kerülje ezek burkolását nagy igénybevételnek kitett területeken.
 • Kültéren inkább kőporcelán lapokkal burkoljon. Alacsony vízfelvételük miatt ezek a lapok fagyállók. Természetesen a fagyállóság akkor garantálható, ha a víz nem éri a lapot sem alulról, sem a fugán keresztül.
 • Tégla formájú nagy méretű lapok a gyártási norma által megengedett tűréshatárain  belül lehet  konkáv vagy konvex.    Ezért, ha a lapokat csúsztatva  rakják le előfordulhat, hogy az egyik lap kiáll a másiktól. A probléma azzal kiküszöbölhető hogy a csúsztatás kisebb mértékű.
 • A járólapok kopás állósága nem egyforma. Kérjen segítséget az eladótól arra vonatkozóan, hogy melyik lap alkalmas a ház különböző helységeinek burkolására.

Kopásállóság (PEI)  

(UNE-EN ISO 10545-7)

A PEI módszerrel mérjük a termék folyamatos használatból származó kopásállóságát, ami már mérhető „kopottságot” okoz.

A folyamatos forgalomnak kitett darabon, a koptató elemek közti súrlódások okozta kopást mérik. A PEI módszer egy készüléken szimulálja a súrlódást úgy, hogy koptató elemeket helyeznek a termékek különböző mintáira, miközben lengőmozgást végeznek felettük. Egy bizonyos fordulatszám után átvizsgálják a próbadarabokat és adott fény és távolsági körülmények között ellenőrzik a koptatásnak kitett és ki nem tett felületek közötti különbségeket. Az osztályozás aszerint történik, hogy melyik fordulatszám után jelenik meg a különbség a mintákon a következő skálának megfelelően:

Osztályozás

 • PEI I: 150 fordulat
 • PEI II: 300, 450, 600 fordulat
 • PEI III: 750, 900, 1.200, 1.500 fordulat
 • PEI IV: >1.500 fordulat

  Ön első osztályú terméket vásárolt. Kérjük, hogy alaposan olvassa el ezt a tájékoztatót és ezután adja át a burkolást végző szakembernek.


A lapok lerakása előtt ellenőriznie kell a dobozon feltüntetett adatokat. Egyforma színű lapok esetén ezeknek az adatoknak egyezniük kell. Amennyiben eltérést tapasztal, mielőtt a lapokat lerakják, azonnal forduljon kereskedőjéhez. Saját biztonsága érdekében ellenőrizze a lapok méretazonosságát is a fektetés előtt.

 

A lapok lerakása előtt minden egyes dobozból 1-1 lapot ki kell venni, és össze kell azokat hasonlítani. Amennyiben színárnyalati (kivéve ha a lapok direkt erősen tónusosak), vagy méret különbséget tapasztal a lapok között, azonnal forduljon a kereskedőjéhez, mielőtt a lapokat lerakja. Ha két vagy több különböző színű lapokat pepitában vagy sakkban kíván lerakni, a különféle lapok kaliberének (a gyár által megadott tényleges gyártási méret) egyformának kell lennie. Ellenkező esetben a fuga vastagsága nem lesz egyenletes, ami esztétikai problémához vezethet. Amennyiben eltérést tapasztal, forduljon a kereskedőjéhez, mielőtt a lapokat lerakja. Az ilyen kivitelű burkolást vásárlás előtt jelezze az üzletben.
A lapok lerakása után fóliával vagy kartonnal el kell takarni, mert a további munkálatok során a homokszemcsék mély karcolást okozhatnak a mázfelületen, illetve a szerszámok elejtése következtében a máz megsérülhet. Az így keletkezett károkért sem a gyártó sem a kereskedő nem vállal felelősséget.


Vásárláskor győződjön meg a lapok alkalmasságáról. Lapjaink a kopásállóság szerint a következő helységeken GARANCIÁVAL használhatók:

 • 2 PEI.   Olyan helyeken alkalmazható, ahol a közlekedés mérsékelt és papucsban történik. Ilyen pl. hálószobák    és fürdőszobák.
 • 3 PEI.   A lakóház bármelyik pontján kivéve a konyha, az előszoba és a közlekedő.
 • 4 PEI    A lakóház bármelyik pontján
 • 5 PEI    Magas közlekedéssel bíró helységek pl. üzlethelységek.

A mázas lapjaink beltérben padlófűtéssel is, kültéren viszont csak fedett területeken használhatók. A gres lapok (mázas gres, és kompakt gres) kül és beltéren egyaránt használható.
Kültéri alkalmazás esetében fagyálló flex  ragasztót és fugát kell alkalmazni. Az aljzatbetont  az előírás szerint kell szigetelni.
Járólapok esetében  a mázfelület megsérülhet, ha fém és más nehéz tárgyakat ejtenek rá vagy bútorokat illetve más berendezési tárgyakat húznak vagy tolnak rajta.
Abban az esetben, ha gyakran utcai cipőben közlekedik a kert és a lakóház között ajánlatos a bejárat előtt porfogó szőnyeget alkalmazni. Ez különösen fontos ha magas fényű lapokkal burkolta a helységet ugyanis ezek a lapok sérülékenyebbek.
A lapok tisztítása nem igényel különös figyelmet. A tisztítást bármilyen padlótisztítására alkalmas szerrel lehet végezni. El kell kerülni azonban a súrolóporok elletve súrolókrémek használatát, mert ezek a termékek megkarcolhatják a felületet.
Ajánlatos a kartondobozokat megtartani a munkálatok befejezéséig, mert reklamáció esetében a dobozokról ellenőrizhetők a termékek paraméterei.
Az itt leírt ajánlások figyelmen kívül hagyása esetén a gyártó és a kereskedő mentesül bármilyen jellegű reklamáció alól. Ez különösen vonatkozik a színárnyalat eltéréséből eredő problémákra,amiket a leírtak szerint lapok lerakása előtti egyszerű szemrevételezéssel elkerülhetnek.


Nagyon Fontos: Lerakott lapok után reklamáció nem fogadható kivéve, ha rejtett hibákról van szó, ami a lerakás után kerülhetnek elő.0

Fagyállóság  

(UNE-EN ISO 10545-12)

Fagyáskor a burkoló lapot az általa felvett vízmennyiség tönkreteheti. A fagyállóság mérése úgy történik, hogy a vízbe mártott burkoló lapot 50 fagyciklusnak vetik alá -5°C és +15°C-n

A mérés végén ellenőrzik, hogy a fagy okozott-e valamilyen sérülést a darabon. A mérés a < 3 % vízfelvétel mellett préselt burkoló lapok esetén kötelező.  

Hőállóság 

(UNE-EN ISO 10545-9) A burkoló lapot 10 hő ciklusnak vetik alá + 15 fokos és 145 fokos vízben. A mérés végén ellenőrzik a szabvány által megkövetelt távolság ill. megvilágítási körülmények között, hogy a vizsgált darabon láthatók-e (szabad szemmel vagy speciális festékek segítségével) sérülések.

Lapok kiválasztása

Lapok a konyhádhoz/fürdőszobádhoz

Majdnem bármilyen típusú lap használható konyhákban. Egyik fontos tényező, hogy ellenálljanak a háztartásban használt vegyi tisztítószereknek, valamint tisztítószerekkel könnyen tisztíthatóak és fertőtleníthetőek legyenek.  Másik fontos szempont, a lapok telepítése előtti nedvesség szigetelés, illetve a megfelelő szigetelés a lapok telepítése után.

A konyha padló egy olyan hely amely leginkább érzékeny a kopásra és szennyeződésekre, ezért célszerű olyan lapokat használni amelyek tartósak és nagyon jó műszaki paraméterekkel rendelkeznek. Konyhába javasoljuk a PEI 3/ 1500 és magasabb kopás állóságú lapokat.

A konyhában és a fürdőszobában mázas és mázatlan lapok is alkalmazhatók, de emlékezni kell arra, hogy a polírozott és lappato felszínek esetében kerülni érdemes a felületet karcoló tényezőket (pl. a fém szék-, asztal-, vagy szekrénylábakat megfelelően le kell védeni). 

Lapokat nappaliba

A nappali padlója sokkal kevésbé érzékeny a használatra, kopásra és a szennyeződésekre mint a fürdőszoba, vagy a folyosó padlója, így célszerű a PEI 3/750 kopásálló kategóriába tartozó lapokat használni nappalid burkolására. Azonban ha a nappaliból egyenesen a tornácra jutunk, vagy ha nappalid nagy forgalomnak van alávetve, javasoljuk hogy a legalább PEI3/1500 kopásálló kategóriába tartozó lapokat használd burkoláskor.

A nappaliban mázas és mázatlan lapok is alkalmazhatók, de emlékezni kell arra, hogy a polírozott és lappato felszínek esetében kerülni érdemes a felületet karcoló tényezőket (pl. a fém szék-, asztal-, vagy szekrénylábakat megfelelően le kell védeni). 

Lapokat kültéri használatra/teraszra

A terasz, különösen akkor ha ez a kerthez, avagy a ház körüli területhez kapcsolódik, nagyon érzékeny a hőmérséklet ingadozásra, valamint a szennyeződésekre, beleértve a homok, a kavics és más koptató molekulákat. Ez okból, javasoljuk, hogy használj fagyálló lapokat, amelyek legalább a PEI 3/1500 kopásálló kategóriába tartoznak. A mázatlan gres és a klinker lapok tökéletesek a teraszok burkolására. A lapok burkolásakor ne feledd, hogy tartsd a megfelelő távolságot és használj megfelelő szigetelést.

A teraszon mázas és mázatlan lapok is alkalmazhatók, de emlékezni kell arra, hogy a polírozott és lappato felszínek esetében kerülni érdemes a felületet karcoló tényezőket (pl. a fém szék-, asztal-, vagy szekrénylábakat megfelelően le kell védeni).

 

Őszintén reméljük, hogy tájékoztatónk segíti Önt a lapok kiválasztásában és felhasználásában.